Írja be a keresést

Norvégia: túra Harstadba (és a Northern Lights-ba)

Utazás

Norvégia: túra Harstadba (és a Northern Lights-ba)

Könnyű volt eljutni a furcsa városba, Harstadba; közvetlen járat Londonból Evenesbe, amelyet 35 perc autóútra indít busszal. Ez egy festői szépségű, 25 000 lakosú település, ahol számos sziget és szigetelő központ található, alapvetően négyzet alakú, néhány utcával, amelyek egyik oldalán a kikötőhöz vezetnek, a másik oldalon pedig házak vannak. A kis kereskedelmi negyed frissítő módon mentes a főutcanevektől (csak H&M és furcsa módon Specsavers). De tartalmaz néhány hangulatos teahelyet és számos csúcsminőségű éttermet.

Az északi fények

Két tucatnyi ember áll egy egyébként kihalt norvég tengerparton nulla alatti hőmérsékleten, és az éjszakai égbolton bámulja a reményt, hogy elkapja az északi fényt.

A lámpák - vagy az Aurora Borealis - azonban zavaróak lehetnek. A programunk előző csoportjának minden este meg kellett néznie őket. A pártunkban egy pár mégis pillantás nélkül voltak ötödik látogatásukon.

Nappali fényben a tengerre néző kilátás lenyűgöző, különösen a téli napfényben, és a levegő frissessége szinte elfelejti a hideget, miközben sétálgat a havas utcákon. Az ég, ahogy alkonyat esik, szintén nagyon látványos. De a sötét, éles körülmények adják a fényt és az időjárás nem játszott labdát.

Tehát mindössze két szó vett igényt az Inghams rep Craig-től - „Fel vannak” -, hogy a szálloda vendéglőit visszaviszük a szobájukba, hogy többrétegű meleg ruhát kapjanak. Aztán fél órás busszal ment el a strandra, amelynek során egy kísérő fotós elmagyarázta, hogyan lehet elkészíteni a tökéletes képet.

Ha (mint mi) elcsábította az égbolton táncoló fény színes robbanásának leírásait, a valóság kissé más. A szabad szem felveszi a szürke és a fehér változó spektrum alakját. Amikor azonban a képzeletbeli kamerákkal készített képeket néztük, egy nagyon más látkép nyílt meg, amelyet erős zöld és gazdag ibolya árnyalat megvilágított.

Étel

Norvégiában Harstad elismert gasztronómiai kiválóságának köszönhető, és mivel szinte mindennek magas költségei vannak - az étkezés egy alap-éttermen kívüli böngészés során kiszámítottam, hogy a legolcsóbb pizza körülbelül 14 font felel meg - jó hír volt, hogy a túra csomag vacsora Umami-ban, a szállodától az út túloldalán.

Fiatal szakácsai, Sigrid Rafaelson és Kim Harvard Larsen kivételes háromfogásos étkezést és étvágyakat szolgáltak fel az intim étkezőben. A menü a helyi termékekre támaszkodik, remek pezsgővel és párosított borokkal. Egyébként az alkoholárak sztratiszférikusak. Azt mondták nekünk, hogy a helyiek Svédországba utaznak, hogy bort vásároljanak.

Látnivaló

Korai kezdésünk volt ahhoz, hogy csatlakozzunk a Hurtigruten tengerjáró hajó utasaihoz, akik reggelire és három órás érintetlen kilátásra készültek egy 11 napos kiránduláson a norvég tengerparton, és buszos kirándulásra indultak a látványos Senja szigeten.

Az almaalapú szellem barátságos csúcsa csúszós edényekben, jeges vízből készült poharakkal érkezett. További példák voltak a sámi kézműves példákra, amikor gazdag, divatos jelmezbe öltözött házigazdáink büszkén vitatták meg történelmüket, kultúrájukat, foglalkozásukat (a rénszarvas-állomány nagy dolog). Az éjszaka végén csodálkozunk a rénszarvas alapú áruk piacának szélességén, nem utolsósorban a padokat takaró puha és sima szőnyegeken.

De az öt napos kirándulás valószínűleg legkedveltebb harapnivalója egy tál vagy két egyszerű halleves volt, amelyet egy elkülönített kabinban tálaltak túránk közepén egy 12-személyes RIB-en (merev felfújható csónak) a környező tengerpart és a vadvilág felfedezéséhez. . A biztosított nedves öltönyök védelmet nyújtanak a vízpermettel szemben - különösen a sokkal gyorsabb visszatérésnél - ha nem a harapó hideg és az arcát fagyasztó szélhűtés ellen. Későn megtanultam, hogy a többrétegű fejfedő nélkülözhetetlen.

A fajta kedvéért rövid autóút indult Trondenesbe, hogy megnézze a megszálló nácik által felállított hatalmas Adolf fegyvert, amelynek távolsága több mint 50 kilométer volt. Az egyetlen olyan fegyver, amelyen teljes felújításon esik át, ma a háborúban használt felszerelések és eszközök katonai kiállításának központja.

Az út belefoglalta a közeli templomot is, amely a világ legészakibb része, a viking napokig nyúlik vissza, mielőtt egy utolsó ételkezdeményezés - ebéd a Rokenes-kastélyban zajlik. Tíz generációs családi ingatlan, fő házát 1750-ben építették, és lenyűgöző emlékekkel díszített kincsesarát tartalmaz.

Harstadban az üzletek vasárnap és az előző nap elején záródnak. Gyorsan felismerjük, hogy a hosszú hétvégét nagyrészt eszköznek kell lennie arra, hogy a helyiek helyreállítási időt biztosítsanak. Egy három darabból álló együttes sziklafedelekkel ösztönzi egy jelentősen megtisztulhatatlan tömeget, akinek az italok ára nem tűnik elrettentőnek.

Mivel a tipikus, de barátságos kísértés zavartalanul eljut a táncparketten, hatalmas emberfigyelési potenciál rejlik. A visszaemlékezés még mindig teljes lendületben van, amikor 2.30-kor indulunk. Egy rendszeres próbálkozást hasonló módon megismételtünk: "Ne légy punci."